Що являє собою накопичувач тепла
Завдання зберігати теплову енергію - одна з найактуальніших проблем світової енергетики. В першу чергу її рішення потрібно для оптимізації роботи систем перетворення сонячної енергії, проте такого ж роду питання стоїть і в звичайних домогосподарствах. Одних власників заміських будинків не приваблює ідея ставати кочегаром, тих же, хто використовує для опалення електрику, в першу чергу турбує зниження витрат.

Всі ці завдання можуть бути вирішені шляхом установки теплового акумулятора, який накопичує енергію в режимі активної роботи опалювального приладу, а потім передає її системі протягом тривалого часу. Щоб уникнути плутанини, потрібно відразу зазначити, що теплові накопичувачі бувають двох типів:

Магнезитові теплоакумулятори, що встановлюються в електричних нагрівальних приладах.
Буферні ємності з водою - природним речовиною з найвищою теплоємністю.
Перший тип теплонакопителей відомий близько півстоліття і служить заміною електричним конвекторам там, де актуальна багатотарифні оплата за електроенергію. Запасене тепло магнезитовая оболонка здатна віддавати від 8 до 12 годин, нагріваючи житло протягом дня без споживання електрики. Головний недолік таких теплових акумуляторів - необхідність точного розрахунку теплової ємності індивідуально для кожного приміщення з урахуванням інерційності будівельних конструкцій, тепловтрат і об'єму повітря. Помилки в розрахунках призводять до порушення кліматичного режиму і, як наслідок, абсолютної недоцільність використання теплонакопителей такого типу.

Буферна ємність - це бак з водою, інтегрований в гідравлічну систему опалення. Нагрівання буферного теплоносія може здійснюватися безпосередньо - такі ємності називають одноконтурні, або через теплообмінник, тобто теплоносії в різних контурах ізольовані один від одного. Багатофункціональність водяного накопичувача дозволяє використовувати його як для рівномірної віддачі тепла в перехідних режимах, так і для запасу енергії в період дії нічного тарифу. Саме цей тип теплових акумуляторів найцікавіший для російського споживача, на ньому і зупинимося докладно.

Що дає установка теплового акумулятора
Тепловий акумулятор можна віднести до розряду бюджетних апгрейдів системи опалення. Середня вартість починається від 120-140 тис. Руб. і може досягати півмільйона, причому вказаний діапазон цін актуальний для систем, що забезпечують теплом житло площею до 150 м2. Виникає закономірне питання: чим обґрунтовується покупка настільки дорогого устаткування?


Щоб зрозуміти доцільність установки теплонакопичувачів, потрібно добре розуміти специфіку його роботи. Перш за все, варто пам'ятати, що він не дає відчутних переваг в тандемі з котлом, що працює на природному газі, мазуті, тобто з автоматичною подачею палива. Має сенс встановлювати теплоаккумулятор або з електричними, або з твердопаливними агрегатами з ручним завантаженням, а також спільно з сонячними колекторами. В такому порядку можна виділити ряд переваг:

Підвищення комфорту експлуатації твердопаливного котла - число растопок можна скоротити до однієї на добу, причому це справедливо як для міжсезоння, так і в найхолоднішу п'ятиденку.
Підвищення економії: працюючи в режимі максимальної потужності, твердопаливний котел не втрачає тепло разом з продуктами згорання. У змійовику весь час циркулює вода з низькою температурою, ефективно поглинаючи вироблену енергію.
Підвищення терміну експлуатації котла за рахунок захисту від перегріву. В режимі активного полум'яного горіння теплообмінник весь час залишається сухим - завдяки відсутності конденсату істотно сповільнюється забруднення димових каналів дьогтем і виключається вплив на метал змійовика кислот, що утворюються при контакті диму з вологою.
У разі живлення системи від геліоколектора тепловий акумулятор незамінний, адже саме завдяки йому є можливість нагрівати жило обсяг не тільки вдень, але і вночі.
Конструкційні особливості теплоаккумулятора дозволяють максимально просто реалізувати систему ГВП, в тому числі і з рециркуляцією.
Критерії вибору буферної ємності
Як вже говорилося, розліт цін на теплонакопичувачі ідентичною ємності досить високий. Щоб зробити правильний вибір, потрібно знати, чим визначаються якість і довговічність обладнання. Першочергове значення має матеріал корпусу ємності:

Вуглецева сталь може використовуватися в системах, в яких не здійснюється регулярна підживлення водою, а значить, металеві елементи не піддаються постійному впливу розчиненого кисню.
Нержавіюча сталь володіє антикорозійними властивостями, така ємність абсолютно не здатна викликати утворення в системі шламу і вважається найбільш досконалим типом теплового накопичувача, але при цьому коштує дорожче інших.
Металевий корпус з полімерним покриттям - в такому варіанті стійкість основного матеріалу ємності до корозії не має вирішального значення

Перейти в каталог